Zašto baš Fuji?

Detaljnije o nama

Judo klub osoba s invaliditetom „Fuji“ osnovan je u kolovozu 2012. godine i prvi je takav registrirani klub u Hrvatskoj. U radu kluba sudjeluje oko 40 djece i mladih s cerebralnom paralizom, Down sindromom, intelektualnim teškoćama, motoričkim teškoćama, poremećajima autističnog spektra i dr. U rujnu 2012. godine klub je započeo suradnju sa Centrom za odgoj i obrazovanje Velika Gorica čiji štićenici također treniraju.

Aktivnost?

Aktivnosti kluba uključuju: redovne treninge tijekom cijele godine, klupske turnire, polaganja za pojaseve, izlete, sudjelovanje na različitim manifestacijama poput Dana jednakih mogućnosti i Paraolimpijskog školskog dana, odlaske na koncerte i u kazalište… Iako su djeca podijeljena u nekoliko grupa, trudimo se zadržati što je više moguće individualan pristup prema svakom članu. U ovom trenutku razvrstani smo u pet grupa. Prva grupa okuplja djecu s cerebralnom paralizom i motoričkim teškoćama, druga okuplja djecu s Down sindromom i intelektualnim teškoćama, treća grupa okuplja djecu iz Centra za odgoj i obrazovanje Velika Gorica, četvrta grupa okuplja djecu s motoričkim i intelektualnim teškoćama, a peta djevojke s motoričkim i intelektualnim teškoćama. Također održavamo još nekoliko individualnih treninga.

Trening?

Na treningu djece i mladih s cerebralnom paralizom svaki trening pomažu nam njihovi vršnjaci, članovi JK Pinky Velika Gorica. Takva integracija ključna je za pravovremeni utjecaj na djecu bez teškoća jer suzbija stvaranje potencijalnih predrasuda, razvija njihov senzibilitet i stvara želju za pomaganjem osobama s invaliditetom. Djeci s teškoćama pružena je šansa treniranja sa svojim vršnjacima bez teškoća čime ona slamaju psihičke barijere svojih teškoća, osjećaju se ravnopravnima, grade samopouzdanje i počinju se doživljavati kao sportaši. U konačnici, ovakva socijalna integracija ovim dvjema skupinama omogućuje stvaranje prijateljskih odnosa koji se temelje na međusobnom poticanju i motiviranju, a bez predrasuda.

Mjesto?

Osnivanjem Judo kluba osoba s invaliditetom „Fuji“ stvoreno je mjesto gdje djeca s teškoćama, uz sve benefite koje im trening donosi, dobivaju osjećaj pripadnosti i sigurnosti. Stvoreno je mjesto gdje ih nitko ne izdvaja zbog njihovog invaliditeta, gdje su svi jednaki i gdje se njihov trud i zalaganje nagrađuje njihovim napretkom.

Za one koji ne znaju i za one koji znaju ali su možda zaboravili:

Judo razvija samodisciplinu, samopoštovanje te poštivanje drugih. Osnovni principi juda su: Princip maksimalne efikasnosti i Princip zajedničkog blagostanja i dobrobiti koji su također primjenjivi u našim odnosima u životu. Osnovni cilj juda je razvoj samoga sebe do najviših granica, uvijek težnja savršenstvu, kako bismo postali vrijedniji članovi zajednice.

Od osnutka kluba veselimo se raznim suradnjama pa ako mislite da bismo mogli surađivati, slobodno nas kontaktirajte!