Judo inkluzija

Naziv projekta: Judo inkluzija

Fond: Europski socijalni fond

Program: Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014 – 2020

Poziv:  „Uključivanje djece i mladih u riziku od socijalne isključenosti te osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju u zajednicu kroz šport ”

Nositelj projekta: Judo klub osoba s invaliditetom „Fuji“

Partneri u projektu: Judo klub „Pinky“ Velika Gorica, Grad Velika Gorica, Sportski savez osoba s invaliditetom Velike Gorice

Ukupna vrijednost projekta: 1.218.513,14 kn

Iznos EU potpore: 1.035.736,17 kn

Razboblje provedbe projekta: 21.12.2018.-21.12.2021.

Kratki opis projekta:

Trenirajući djecu s teškoćama zadnjih šest godina, došli smo do sljedećeg vrlo poražavajućeg zaključka za naše društvo: ona su stigmatizirana, izdvojena, “posebno” tretirana, drugačija. Djeca s teškoćama su najranjivija skupina našeg društva i kao takva zaslužuju najbolji mogući tretman, izvrsne projekte koji im omogućavaju kontinuirani napredak, samoaktualizaciju, osjećaj pripadnosti i jednake vrijednosti. Upravo ova misao vodila nas je prilikom izrade projekta Judo inkluzija. JK OSI „Fuji“ s projektom „Judo inkluzija“ želi biti primjer pozitivne promjene u društvu, posebice u gradu Velika Gorica koji nam je partner u projektu.
Ključni utjecaj projekta „Judo inkluzija“ je integracija djece s različitim vrstama intelektualnih i tjelesnih teškoća u sportske aktivnosti s djecom bez teškoća ili invaliditeta. Ovakva socijalna integracija ovim dvjema skupinama omogućuje stvaranje prijateljskih odnosa koji se temelje na međusobnom poticanju i motiviranju, a bez predrasuda. Ciljna skupina projekta su djeca i mladi s različitim vrstama teškoća i invaliditeta (cerebralna paraliza, intelektualne teškoće, motoričke teškoće, Down sindrom, poremećaji iz autističnog spektra…), a projekt ne bi bio moguć bez partnerske organizacije, odnosno Judo kluba „Pinky“ iz kojeg dolaze judaši bez teškoća.

 

Logo projekta:

DAKSA & FRAN

Daksa i Fran naši su manekeni koji će krasiti materijale vezane uz projekt. Prilikom izrade vizualnog identiteta projekta pazili smo da logo bude veseo i pozitivan, a da uključuje one na kojima je cijela ideja projekta i nastala, željeli smo oživjeti logo. Fran je član JK OSI „Fuji“ od samog osnutka kluba, a Daksa je članica JK „Pinky“, budući fizioterapeut i jedna je od najaktivnijh sudionika naše inkluzije. Pitali smo ih što za njih znači judo inkluzija, mogućnost da na jednom mjestu treniraju i zajedno napreduju judaši s invaliditetom i oni bez invaliditeta, a odgovore prenosimo u cijelosti.
„Još u najranijem djetinjstvu shvatio sam da sam drugačiji od većine ostale djece. Moj život je odmah na početku krenuo u smjeru koji mi nije uvijek u potpunosti odgovarao. Oduvijek sam morao puno vježbati i činilo mi se da rijetko stignem raditi neke stvari koje bi mene jako veselile. E, tu sad dolazimo do juda. U početku sam mislio da nisam baš osoba stvorena za taj sport. Vrlo brzo sam prestao razmišljati na taj način. Osim što se na judu osjećam kao pravi sportaš, jer nas upravo tako i tretiraju, tu sam u okruženju svojih vršnjaka i prijatelja. Ponekad mi je teško i naporno, ali kad je tako, ono što me motivira i daje mi snagu da nastavim dalje je pogled na moje prijatelje i judo volontere koji nesebično daju sve od sebe za naš uspjeh. Naravno da ne želim razočarati svoje trenere koji su prepoznali naše potencijale, našu snagu i koji su nas bez ikakvih ograničenja uključili u ovaj, za mene predivan, sport. Hvala Judo klubu Fuji.“

Vaš Fran

 

„Od najranijeg  djetinjstva učila sam da živimo u svijetu različitih i da je svaka osoba individualna, posebna i drugačija na svoj način, te zaslužuje ravnopravan život. Ne samo da na ovaj način uključujemo njih u svakodnevni život, već uključujemo i  sebe u njihov način života, učimo i odrastamo zajedno. Osim što tijekom treninga osjećam zadovoljstvo što im mogu pomoći, ujedno osjećam i zahvalnost što sam uključena u njihov život i rad koji je veoma inspirativan, osobito kad uviđam kako napreduju, što meni kao učenici fizikalne terapije daje motivaciju za daljnje školovanje i prostor da i sama napredujem.“

Daksa

 

Ciljevi i očekivani rezultati projekta:

Projektne aktivnosti usmjerene su na dugoročan pozitivan utjecaj direktnih korisnika ali i široku publiku do koje bi određene aktivnosti došle putem medija. Prije svega očekujemo povećanje broja djece s teškoćama u razoju i osoba s invaliditetom koji će se početi baviti rekreativnom sportskom aktivnošću – judom i time podići kvalitetu života.  Očekujemo i povećanje broja djece bez teškoća u aktivnosti projekta čija je glavna namjera inkluzija. Dokumentarnim filmom i izložbom fotografija namjeravamo pozitivno utjecati na široki spektar publike na području Hrvatske ali i izvan njenih okvira.

Kontakt osoba za više informacija: Marina Drašković

www.strukturnifondovi.hr

http://www.esf.hr/operativni-program/